Jak przechowywać miód?

Mimo że na wielu opakowaniach miodu można znaleźć informację o dwuletnim okresie ważności, ten naturalny pszczeli produkt potrafi przetrwać nawet dekady, jeśli tylko jest właściwie przechowywany. Z czasem miód może jednak zacząć ciemnieć, tracić swoje walory smakowe czy ulegać procesowi krystalizacji.

Jak właściwie przechowywać miód? Pszczelarka Dawn Combs, dzieląca się w social mediach swoją wiedzą o właściwej konserwacji miodu, wskazuje, że najlepiej trzymać go w suchym miejscu, pozbawionym bezpośredniego dostępu światła. Według niej idealnym wyborem jest szafka, położona w pewnej odległości od piekarnika lub kuchenki, które mogą wytwarzać nadmierną temperaturę. Dzięki takiemu umiejscowieniu miód przypomina środowisko, w jakim przechowują go pszczoły w ulu, co skutecznie ogranicza szybkie przemiany fizykochemiczne, takie jak proces krystalizacji.